Stijgende energiekosten zetten huishoudens in heel Europa onder druk, ook in Nederland. Veel huiseigenaren zijn op zoek naar efficiënte manieren om hun verwarmingskosten te verlagen en tegelijkertijd milieuvriendelijker te worden. Een van de beste oplossingen hiervoor is het installeren van een warmtepomp, vooral als je gebruik maakt van de overheidssubsidies die in 2024 worden aangeboden. In dit artikel lees je hoe een warmtepomp je energiekosten kan verlagen, welke soorten warmtepompen in aanmerking komen en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de subsidies.
Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?
Een warmtepomp gebruikt energie uit de omgeving - lucht, water of grond - en zet deze om in warmte die wordt gebruikt om je huis te verwarmen. Het werkt zeer efficiënt omdat het gebruik maakt van de beschikbare omgevingsenergie en daarom minder elektriciteit of gas nodig heeft. Vergeleken met conventionele verwarmingssystemen kun je tot 50% besparen op je verwarmingskosten, vooral als je een hybride model gebruikt dat parallel werkt met je bestaande gasverwarmingssysteem.
Welke subsidies zijn er beschikbaar voor warmtepompen in 2024?
Om de overstap naar hernieuwbare energie te bevorderen, stelt de Nederlandse overheid subsidies beschikbaar als onderdeel van het ISDE-programma (Investeringssubsidie Duurzame Energie). De subsidies variëren afhankelijk van het type en de capaciteit van de geïnstalleerde warmtepomp. In 2024 is er tot 600 miljoen euro gereserveerd voor deze subsidies, waardoor de overstap naar duurzame verwarmingssystemen voor veel huishoudens betaalbaarder wordt.
De volgende financieringsopties zijn beschikbaar:
- Hybride warmtepomp (luchtwarmtepomp): Dit is een combinatie van je bestaande gasverwarmingssysteem en een warmtepomp. Je kunt een subsidie krijgen tussen de 1.950 en 3.000 euro.
- Volledig elektrische warmtepomp (lucht/water systeem): Voor een volledige ombouw naar een elektrische warmtepomp ligt het subsidiebedrag tussen de 1.950 en 3.750 euro.
- Bodemwarmtepomp (bodemwarmtepomp): Deze variant is de duurste, maar ook de meest efficiënte. Hier kun je tot 5.100 euro subsidie krijgen.
Naast de basissubsidie is er een bonus van 225 euro in 2024 als de warmtepomp een A+++ energielabel heeft.
Aan welke eisen moet worden voldaan voor de subsidie?
Om de ISDE subsidie te ontvangen moet de geïnstalleerde warmtepomp aan bepaalde technische criteria voldoen. Zo moeten alle in aanmerking komende warmtepompen op de apparatenlijst van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) staan. Daarnaast moet de warmtepomp worden geïnstalleerd in een bestaand gebouw dat als woonruimte wordt gebruikt.
Ook is het belangrijk dat de warmtepomp een energielabel van minimaal A++ heeft om in aanmerking te komen voor subsidie. Voor bijzonder energiezuinige apparaten (A+++ en hoger) kan een extra bonus worden aangevraagd.
Hoe vraag ik de subsidie aan?
Je kunt de warmtepompsubsidie aanvragen via de website van RVO. Zodra de installatie is voltooid en de factuur is betaald, kun je het aanvraagformulier invullen en de benodigde documenten uploaden. Belangrijk: Je hebt tot 24 maanden na de installatie de tijd om de aanvraag in te dienen. Het is echter raadzaam om dit zo vroeg mogelijk te doen, aangezien de financiering beperkt is.
Als je hulp nodig hebt bij de aanvraag, helpen we je graag. Onze service omvat de volledige verwerking van subsidieaanvragen, dus je hoeft je nergens zorgen over te maken.
Waarom een warmtepomp op de lange termijn de juiste beslissing is
Hoewel de aanschafkosten van een warmtepomp hoger zijn in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen - tussen 5.000 en 14.000 euro afhankelijk van het model en de installatiekosten - worden deze kosten afgeschreven door de grote besparingen op energiekosten en de overheidssubsidies. De terugverdientijd is afhankelijk van het energieverbruik, het type systeem en de ontvangen subsidies, maar ligt over het algemeen tussen de 5 en 10 jaar.
Een ander voordeel is dat je met een warmtepomp een aanzienlijke bijdrage levert aan de bescherming van het klimaat door de CO₂-uitstoot van je huishouden drastisch te verminderen.
Wij ondersteunen je bij de aanvraagprocedure!
Het aanvragen van subsidies kan ingewikkeld en tijdrovend zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. Ons bedrijf helpt je niet alleen bij het kiezen en installeren van de juiste warmtepomp, maar zorgt ook voor het hele subsidieaanvraagproces. Voor slechts 49 euro regelen onze partners van Simpel Subsidie de hele aanvraag voor je - snel, gemakkelijk en betrouwbaar. Zo kunt u zich volledig concentreren op de voordelen van uw nieuwe verwarmingsoplossing terwijl wij voor de rest zorgen.
Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samen uw verwarmingskosten verlagen!
We zijn het beste telefonisch of per email bereikbaar. Of stuur een whatsapp bericht.
Adres:
Echterstraat 2, 6114KD Susteren
Telefoon:
+31464491401